Bad Advertisement?

Are you a Christian?

Online Store:
 • Visit Our Store • CROATIAN BIBLE - 2CHRONICLES 32

  PREVIOUS CHAPTER - NEXT CHAPTER - FONTS - HELP


  32:1 Poslije tih dogaaja i dokaza vjernosti doe asirski kralj Sanherib i, uavi u Judeju, opkoli tvrde gradove mislei ih osvojiti.

  32:2 Ezekija, vidjevi gdje je doao Sanherib i kako snuje da zavojti na Jeruzalem,

  32:3 posavjetova se s knezovima i s junacima da zaepi vodene izvore koji bijahu izvan grada. Oni mu poduprijee osnovu.

  32:4 Sabralo se mnogo naroda te su zaepili sva vrela i potok koji tee posred zemlje; govorahu: "Zato da asirski kraljevi nau toliko vode kad dou!"

  32:5 Ezekija se osokolio, obnovio sav oboreni zid i podigao kule na njemu; izvana je sagradio drugi zid i utvrdio Milon u Davidovu gradu; napravio je mnogo kopalja i titova,

  32:6 zatim postavio vojvode nad narodom i, pozvavi ih k sebi na trg kraj gradskih vrata, ohrabri ih ovim rijeima:

  32:7 "Budite hrabri i junaci; ne bojte se i ne plaite se asirskoga kralja, ni svega mnotva to je s njim, jer je s nama moniji nego s njim:

  32:8 s njim je tjelesna miica, a s nama je Jahve, Bog na, da nam pomae i da bije nae bojeve." Narod se uzda u rijei judejskoga kralja Ezekije.

  32:9 Poslije toga asirski je kralj Sanherib, dok bijae kod Lakia sa svom bojnom silom, poslao sluge u Jeruzalem k judejskome kralju Ezekiji i k svim Judejcima koji bijahu u Jeruzalemu i poruio im:

  32:10 "Ovako veli asirski kralj Sanherib: 'U to se uzdate stojei opsjednuti u Jeruzalemu?

  32:11 Ne zavodi li vas Ezekija da vas preda smrti od gladi i ei kad govori: Jahve, Bog na, izbavit e nas iz ruke asirskoga kralja?

  32:12 Nije li taj Ezekija uklonio njegove uzviice i njegove rtvenike; i zapovjedio Judejcima i Jeruzalemcima govorei: Pred jednim se rtvenikom klanjajte i na njemu kadite!

  32:13 Zar ne znate to sam uinio ja i moji preci od svih zemaljskih naroda? Zar su bogovi zemaljskih naroda mogli izbaviti svoje zemlje iz moje ruke?

  32:14 Koji je meu svim bogovima onih naroda to su ih sasvim unitili moji preci mogao izbaviti narod iz moje ruke, da bi mogao va Bog izbaviti vas iz moje ruke?'

  32:15 Zato nemojte da vas sada Ezekija vara i da vas tako zavodi i ne vjerujte mu! Jer nijedan bog nikojega naroda ili kraljevstva nije mogao izbaviti svoga naroda iz moje ruke, ni iz ruke mojih predaka, a kamoli e va Bog izbaviti vas iz moje ruke!"

  32:16 Jo su vie njegove sluge napadale Boga Jahvu i njegova slugu Ezekiju.

  32:17 Napisao je i pismo ruei Jahvu, Izraelova Boga: "Kao to bogovi zemaljskih naroda nisu izbavili svojih naroda iz moje ruke, tako nee ni Ezekijin Bog izbaviti svojega naroda iz moje ruke."

  32:18 I vikahu iza glasa, na judejskom jeziku, jeruzalemskom narodu koji bijae na zidu da ga uplae i prepadnu kako bi osvojili grad.

  32:19 Govorili su o jeruzalemskom Bogu kao o bogovima zemaljskih naroda, bogovima koji su djelo ovjejih ruku.

  32:20 Stoga se pomoli kralj Ezekija i prorok Izaija, Amosov sin, i zazvae nebo u pomo.

  32:21 Tada Jahve posla anela koji uniti sve hrabre junake, zapovjednike i vojvode u vojsci asirskoga kralja, tako da se vratio posramljen u svoju zemlju. A kad je uao u hram svoga boga, sasjekli su ga ondje maem neki koji su se rodili iz njegova krila.

  32:22 Tako je Jahve spasio Ezekiju i jeruzalemske stanovnike od ruke asirskoga kralja Sanheriba i iz ruku neprijatelja, te im dao mir odasvud uokolo.

  32:23 Mnogi su donosili darove Jahvi u Jeruzalem i dragocjenosti judejskome kralju Ezekiji. Poslije toga Ezekija se uzvisio u oima svih naroda.

  32:24 U to se vrijeme Ezekija razbolio nasmrt, ali se pomolio Jahvi, koji mu je progovorio i uinio udo.

  32:25 Ali se Ezekija nije oduio dobroinstvu koje mu je iskazano, nego se uzoholio; stoga je dola srdba na nj, na Judu i na Jeruzalem.

  32:26 Ezekija se ponizio zato to mu se bilo uzoholilo srce, i on i Jeruzalemci, pa tako nije dola na njih Jahvina srdba za Ezekijina ivota.

  32:27 Ezekija je stekao vrlo veliko bogatstvo i slavu; napravio je riznice za srebro i zlato, za drago kamenje, za miomirise, za titove i za svakojake dragocjene posude;

  32:28 skladite za prirod od ita, od novog vina i ulja, staje za svakojaku stoku, torove za stada.

  32:29 Podigao je i gradove, imao je mnogo blaga, sitne stoke i goveda, jer mu je Bog dao vrlo veliko imanje.

  32:30 Isti je Ezekija zaepio gornji izvor Gihonske vode i svrnuo je pravo na zapadnu stranu Davidova grada. Ezekija je bio sretan u svakom poslu.

  32:31 Samo kad su doli poslanici babilonskih knezova, poslani k njemu da se propitaju za udo koje se dogodilo u zemlji, ostavio ga je Bog da bi ga iskuao i da bi se doznalo sve to mu je u srcu.

  32:32 Ostala Ezekijina djela, njegova pobonost, zapisani su u prorokom vienju proroka Izaije, Amosova sina, i u Knjizi o judejskim i izraelskim kraljevima.

  32:33 Ezekija je poinuo kod svojih otaca. Sahranili su ga na usponu kako se ide ka grobovima Davidovih sinova. Po smrti su mu odali poast svi Judejci i Jeruzalemci. Na njegovo se mjesto zakraljio sin mu Manae.


  NEXT CHAPTER - CROATIAN BIBLE & INDEX

  God Rules.NET
   100 +   .