Bad Advertisement?

Are you a Christian?

Online Store:
 • Visit Our Store • CROATIAN BIBLE - JEREMIAH 44

  PREVIOUS CHAPTER - NEXT CHAPTER - FONTS - HELP


  44:1 Rije koja se javi Jeremiji za sve Judejce to ivljahu u zemlji egipatskoj, to ivljahu u Migdolu, u Tafnisu, u Memfisu i u zemlji Patrosu.

  44:2 Ovako govori Jahve nad Vojskama, Bog Izraelov: "I sami vidjeste svu nesreu koju sam svalio na Jeruzalem i na sve gradove judejske: evo danas su to gomile ruevina, a u njima nitko vie ne ivi,

  44:3 zbog nedjela njihovih to ih uinie da bi mene vrijeali, polazei drugim bogovima kojih nisu poznavali ni oni, ni vi, ni oci vai, da im kade i da im slue.

  44:4 A ja sam vam jednako slao svoje sluge proroke da vam kau: 'Ne inite tih gnusoba koje su mi ogavne!'

  44:5 Ali me oni nisu sluali, niti su uho svoje priklonili da se okane zloe svoje i prestanu kaditi tuim bogovima.

  44:6 Zato se izli gnjev moj i srdba moja i rasplamtje se u gradovima judejskim i po ulicama jeruzalemskim, te se pretvorie u pusto i razvaline, kao to su danas.

  44:7 Zato sami svaljujete na se tako golemu nesreu" - govori Jahve, Bog nad Vojskama, Bog Izraelov - "te sami do korijena istrebljujete iz Judeje sve muko i ensko, djecu i dojenad, te vam ni ostatka ostati nee,

  44:8 jer me vrijeate djelima ruku svojih, kadei tuim bogovima u zemlji egipatskoj, u koju ste doli prebivati, a bit ete iskorijenjeni i postat ete kletva i ruglo meu svim narodima na zemlji?

  44:9 Jeste li zaboravili bezakonja otaca svojih, bezakonja kraljeva judejskih, bezakonja knezova svojih i ena njihovih i bezakonja svoja, bezakonja ena svojih, poinjena u zemlji judejskoj i po ulicama jeruzalemskim?

  44:10 Do dana dananjega nisu se pokajali, nisu se bojali, nisu ivjeli po Zakonu mojemu ni po odredbama mojim, koje dadoh vama i ocima vaim."

  44:11 Zato ovako govori Jahve nad Vojskama, Bog Izraelov: "Evo, okreem svoje lice vama, na nesreu vau, da zatrem svu zemlju judejsku.

  44:12 Odnijet u ostatak Judeje koji je odluio da ide u zemlju egipatsku da se ondje stani; svi e izginuti u zemlji egipatskoj, past e od maa, od gladi e pogibati, poginut e svi, malo i veliko, pomrijet e od maa i gladi, i bit e prokletstvo, uas, kletva i poruga.

  44:13 Kaznit u sve koji budu u zemlji egipatskoj, kao to sam kaznio Jeruzalem: maem, glau i kugom.

  44:14 A od ostatka Judeje koji je doao da se stani u Egiptu, nitko nee utei ni preivjeti da bi se mogao vratiti u zemlju judejsku za kojom im due eznu, da se u nju vrate i ondje nastane. Jer se nitko nee vratiti, osim izbjeglica."

  44:15 I tada svi mukarci koji su znali da im ene kade tuim bogovima, i sve nazone ene, u velikom mnotvu, i sav narod to ivljae u zemlji egipatskoj i u Patrosu odgovorie Jeremiji:

  44:16 "Rijei koje si u ime Jahvino nama objavio mi ne sluamo;

  44:17 naprotiv, i dalje emo se drati zadane rijei: kadit emo nebeskoj kraljici i lijevati ljevanice, kao to smo i mi i oci nai, nai kraljevi i knezovi inili u gradovima judejskim i po ulicama jeruzalemskim: tada imadosmo kruha izobila, bijasmo sretni i ne trpjesmo nikakvih nesrea.

  44:18 Ali otkako prestadosmo kaditi nebeskoj kraljici i lijevati joj ljevanice, u svemu smo oskudijevali i od maa i gladi pogibali."

  44:19 A ene rekoe: "Kad kadimo kraljici nebeskoj i lijevamo joj ljevanice, zar joj bez znanja svojih mueva peemo kolae u obliku lika njezina i lijevamo ljevanice?"

  44:20 Tada Jeremija svemu narodu, mukarcima i enama, i svim ljudima koji su mu tako govorili ree:

  44:21 "Nije li se Jahve spomenuo i nije li ga u srce dirnuo tamjan to ste ga palili po ulicama jeruzalemskim, vi i oci vai, vai kraljevi, knezovi i puk zemaljski?

  44:22 Jahve vie nije mogao podnositi zlodjela vaih i gnusoba koje poiniste, i zato se zemlja vaa pretvorila u pusto i ruevine, u prokletstvo, bez stanovnika, kao to je i danas.

  44:23 Zbog toga to ste, prinosei tamjan, zgrijeili Jahvi, to Jahvina glasa ne sluaste i Jahvina se Zakona i njegovih se naredaba i svjedoanstava ne draste, snae vas ova nevolja, kakva je danas."

  44:24 Zatim ree Jeremija svemu narodu, osobito enama: "ujte rije Jahvinu, svi Judejci koji ste u zemlji egipatskoj:

  44:25 Ovako govori Jahve nad Vojskama, Bog Izraelov: 'Vi ene, ono to vaa usta obeaju, to vae ruke moraju i izvriti. Rekoste: 'Mi emo se tvrdo drati zavjeta to ih uinismo: kaditi kraljici nebeskoj i lijevati joj ljevanice.' Drite se samo svojih zavjeta i lijevajte revno ljevanice!

  44:26 Ali ujte zato rije Jahvinu, svi vi Judejci nastanjeni u zemlji egipatskoj! Evo, zaklinjem se velikim imenom svojim,' govori Jahve. 'U svoj zemlji egipatskoj nijedna usta judejska nee vie izustiti mojega imena; nitko nee rei: 'ivoga mi Jahve!'

  44:27 Evo, bdim nad njima, na nesreu, a ne na dobro njihovo: svi ljudi judejski to su u zemlji egipatskoj poginut e od maa i gladi do potpunog istrebljenja.

  44:28 I bit e malo onih koji e izbjei mau i vratiti se iz egipatske zemlje u zemlju judejsku. Onda e sav ostatak judejski, svi koji dooe u zemlju egipatsku da ondje ive, spoznati ija rije vrijedi, moja ili njihova.

  44:29 A ovo neka vam bude znamenje - rije je Jahvina - da u vas kazniti na ovome mjestu, da biste znali da e se vama na nesreu ispuniti prijetnje moje protiv vas.'

  44:30 Ovako govori Jahve: 'Gle, predat u faraona Hofru, kralja egipatskoga, u ruke njegovim neprijateljima i u ruke onih koji mu rade o glavi, ba kao to sam Sidkiju, kralja Judejskoga, predao u ruke Nabukodonozora, kralja babilonskoga, neprijatelja njegova, koji mu je radio o glavi.'"


  NEXT CHAPTER - CROATIAN BIBLE & INDEX

  God Rules.NET
   100 +   .