Bad Advertisement?

Are you a Christian?

Online Store:
 • Visit Our Store • CROATIAN BIBLE - ESTHER 2

  PREVIOUS CHAPTER - NEXT CHAPTER - FONTS - HELP


  2:1 Poslije tih dogaaja, kako mu se utia gnjev, kralj Ahasver sjeti se Vatije, onoga to je ona uinila i to je bilo odlueno protiv nje.

  2:2 Rekoe tada momci to sluahu kralja: "Neka se potrae za kralja mlade djevojke, djevice lijepa izgleda.

  2:3 Kralj neka odredi u svim pokrajinama svojega kraljevstva povjerenike da mu sakupe sve djevice pristala izgleda u tvravi grada Suze, u haremu, pod upravom Hegeja, kraljeva eunuha, uvara ena. On e se pobrinuti za njihovu njegu.

  2:4 Ona djevojka koja se najvie svidi oima kraljevim neka kraljuje umjesto Vatije." Bijae to po volji kralju, i on tako uradi.

  2:5 U tvravi grada Suze bio je neki idov koji se zvao Mordokaj, sin Jaira, sina imeja, sina Kiova, iz plemena Benjaminova.

  2:6 On je bio protjeran iz Jeruzalema meu prognanicima koje je babilonski kralj Nabukodonozor odveo zajedno s judejskim kraljem Jekonijom.

  2:7 On je odgajao Hadasu, to jest Esteru, kerku strica svoga, jer ona ne imaae ni oca ni majke. Djevojka je bila pristala i lijepa izgleda. Poslije smrti njezina oca i njezine majke Mordokaj je uze k sebi kao kerku.

  2:8 Kako se zau za kraljevu rije i njegovu naredbu, mnogo se djevojaka sabra u tvravi grada Suze pod Hegejevim nadzorom. Tako dovedoe i Esteru u kraljevu palau, pod nadzor Hegeja, uvara ena.

  2:9 Djevojka se svidje njegovim oima, stee ona njegovu naklonost i on se pobrinu za njezino uljepavanje i uzdravanje. Uz to joj dade sedam najvrednijih ropkinja kraljevskog dvora i premjesti je, skupa s djevojkama, u najudobnije prostorije harema.

  2:10 Estera ne spomenu ni naroda ni obitelji kojoj je pripadala, jer joj Mordokaj bijae zabranio da to uini.

  2:11 Svakoga je dana Mordokaj etao pred dvoritem harema da bi doznao kako se Estera osjea i kako se prema njoj odnose.

  2:12 Svaka je djevojka morala ui kralju kad je na nju, prema uredbi za ene, doao red, to jest nakon dvanaest mjeseci. Jer tada se zavravalo razdoblje njihova uljepavanja: est mjeseci uljem iz mirne, a est mjeseci balzamom i ostalim pomastima za ensku njegu.

  2:13 Pa kad bi djevojka ulazila kralju, bilo joj je doputeno da sa sobom iz harema u kraljevsku palau ponese sve to bi zatraila.

  2:14 Ona bi ulazila uveer, a ujutro bi se vraala u drugi harem, pod nadzorom aagaza, kraljeva eunuha, uvara prilenica. Vie se ne bi vraala kralju, osim ako bi je posebno zaelio i dozvao je k sebi poimence.

  2:15 Kada doe red na Esteru, kerku Abihajla, koji je bio stric Mordokaja koji ju je bio pokerio, da ue kralju, ona ne zatrai nita osim onoga to joj bijae rekao Hegej, kraljev eunuh, uvar ena. Ipak je pobuivala udivljenje svih koji su je gledali.

  2:16 Esteru, dakle, uvedoe kralju Ahasveru, u njegovu kraljevsku palau, u desetom mjesecu, mjesecu Tebetu, sedme godine njegova vladanja.

  2:17 Kralj zavolje Esteru vie od svih drugih ena; vie nego sve ostale djevice ona mu omilje i predobi ona njegovu naklonost. I poloi on na njezinu glavu kraljevsku krunu, pa mjesto Vatije ona posta kraljicom.

  2:18 Nakon toga priredi kralj u ast Estere veliku gozbu za svoje knezove i slubenike; svim pokrajinama odredi odmor i razda darove kraljevski dareljivo.

  2:19 Kad su drugi put djevojke bile sakupljene, Mordokaj sjeae na vratima kraljevim.

  2:20 Estera ne oda ni naroda ni obitelji iz koje je potjecala, kao to joj Mordokaj bijae naredio. Estera se i dalje drala svih Mordokajevih uputa kao kad se nalazila pod njegovim skrbnitvom.

  2:21 U ono vrijeme kad je Mordokaj sjedio na vratima kraljevim, Bigtan i Tere, dva kraljeva dvoranina, uvari praga, planue gnjevom i poee snovati da podignu ruku na kralja Ahasvera.

  2:22 Za tu njihovu namjeru sazna Mordokaj. On je dojavi kraljici Esteri, a Estera je u Mordokajevo ime saopi kralju.

  2:23 Sve se izvidje i otkri se zavjera, pa obojica budu objeena o stup. To se pred kraljem zapisa u knjizi Ljetopisa.


  NEXT CHAPTER - CROATIAN BIBLE & INDEX

  God Rules.NET
   100 +   .